۱۲ اصل اساسی و ۴ ارزش کلیدی، در مدیریت پروژه چابک چیست؟

12 اصل مدیریت چابک

12 اصل مدیریت چابک


۱۲ اصل مدیریت پروژه چابک و ۴ارزش کلیدی آن!!!

امروزه سازمان ها برای اینکه نسبت به تغییرات محیط و همچنین، تغییرات سلایق مشتری های خود تغییر کنند ،نیاز دارند همگام با بازار و مشتری پیش بروند. این تغییرات باید برمبنای استاندارد های بین المللی باشد. مدیریت پروژه چابک با استفاده از ۱۲ اصل اساسی و ۴ ارزش مهم به سازمان ها این امکان را می دهد که با استفاده از این متدولوژی سازمان خودرا نسبت به تغییرات، چابک کند و همگام  و حتی سریع تر از بازار پیش برود.

 

چرا باید ازاصول و ارزش های  مدیریت پروژه چایک استفاده کنیم؟

جواب این سوال را می شود در یک جمله ی کوتاه داد. آن هم “نوشدارو بعد از مرگ سهراب است”. در مدیریت پروژه سنتی که در حال حاضر در بسیاری از سازمان ها وشرکت های صنعتی و پروژه ها استفاده می شود، مشکلی داریم به اسم مدیریت ادعا (claim management). دراین مدیریت سازمان باید بعد از تمام پروژه با کارفرما یا پیمانکار دعوا کند، که چرا انتظاراتی که داشتند را برآورده نکرده است.این مشکل دراکثر پروژه های موجود درکشور یافت می شود.

مشکل دیگر پروژه های سازمان ها این است که “برنامه ریزی” با “اجرا” تفاوت دارد. چرا؟ در مدیریت پروژ های سنتی که براساس نسخه ششم PMBOK است دربسیاری از مواقع پروژه ها از برنامه ریزی عقب هستند. این موضوع میتواند دلایل زیادی مانند: عدم وجود نگرش واقعی، عدم تخصیص بموقع منابع و… داشته باشد.

منابع کتاب های مدیریت پروژه چابک : https://www.pmi.org

مدیریت پروژه چابک می گوید من به سازمان ها این دانش، ابزار، اصول وارزش ها را آموزش می دهم که این مشکل به کمترین مقدار خودش برسد. یعنی اینکه با استفاده از این دانش سازمان شما می تواند نسبت به تغییرات چابک شود و با کمترین زمان وکمترین هزینه جاماندگی ها را برطرف کند.

بهترین ابزارهای پیاده سازی مدیریت پروژه چابک

همانطور که گفته شد مدیریت پروژه چابک یک متدولوژی و یک دانش است. اما حالا به این موضوع میرسیم چگونه و باچه ابزاری باید این دانش را پیاده سازی کرد. در دهه حاضر، شرکت‌های تجاری و کسب‌وکارها، بدون نرم‌افزارهای مدیریت پروژه نمی‌توانند از پس کارها و جزئیات زیاد تولید یک محصول، ارائه یک سرویس و اتمام یک پروژه برآیند. هریک از این امور نیازمند همکاری و هماهنگی چندین کارمند یا تیم‌های کاری، کنترل و مدیریت انبوهی از کارهای ریزودرشت به همراه جزئیات فنی و طراحی فراوان و درعین‌حال، مدیریت و برنامه‌ریزی زمان است.

کسب‌وکارها و به‌طور ویژه استارتاپ‌ها سعی می‌کنند برای تسریع در فرآیند تولید محصول و رسیدن به‌چابکی بیشتر و البته جبران کمبود نیروهای انسانی؛ بر اساس یک چارچوب توسعه نرم‌افزار یا مدیریت پروژه پیش بروند.

اسکرام(scrum):

اسکرام(scrum) یکی از معروف‌ترین چارچوب‌ها و سیستم‌های توسعه نرم‌افزار و پیشبرد پروژه‌ها است. اسکرام یک چارچوب چابک است که با آن میتوانیم مسئله های پیچیده را حل نماییم. مسئله پیچیده به مواردی گفته می شود، دانش ما نسبت به مسئله ناقص است و به مرور این دانش پدیدار خواهد شد. مثلا توسعه نرم افزار برای یک بانک، راه اندازی یک استارتاپ، ترافیک، پیش بینی آب و هوا، یا ساختن واکسن کرونا.

غالباً اسکرام را به عنوان یک فریمورک(Frame work) مدیریت پروژه چابک تصور می‌کنند و در این تلقی اسکرام مجموعه‌ای از نشست‌ها، ابزارها و نقش‌ها را توصیف می‌کند که با یکدیگر همکاری می‌کند تا به سازمان‌دهی تیم و مدیریت کارهایشان کمک کند.

اسکرام با استفاده از یک روش چرخشی افزایشی باعث کاهش ریسک و افزایش میزان پیش بینی پذیری می شود.

آیا ما “محصول درستی” می سازیم؟آیا ما محصول را به “شیوه درستی” میسازیم؟

۱۲ اصل اساسی مدیریت پروژه چابک کدام اند؟

۱۲ اصلAgile، مطابق مانیفست اجایل، به شرح زیر است:

( تصمیمات اجایل تر، تصمیمات بهتر برای توسعه )

۱- رضایت مشتری :

بالاترین الویت است که از طریق تحویل به موقع و مداوم محصول ( نرم افزار ) محقق خواهد شد.

۲- استقبال از تغییر:

تغییرات در پروژه های نرم افزاری اجتناب ناپذیر هستند، حتی تغییراتی که در اواخر کار توسط مشتری درخواست شده است نیز از آنها استقبال می شود.

۳-تحویل فوری:

ترجیح بر آن است که در تفکر چابک،محصولات در بازه های زمانی کوتاه ( بین چند هفته تا چند ماه) و بصورت مکرر، به مشتری تحویل داده شود.

۴- فعالیت مستمر:

همکاری و مشارکت ذینفعان باید در طول چرخه حیات پروژه ( بصورت روزانه ) وجود داشته باشد.

۵- انگیزه:

پروژه ها را با استفاده از  افراد با انگیزه بسازید، به اعضای تیم خود اعتماد کنید تا احساس مسئولیت پذیری داشته باشند تا کارها به خوبی انجام شود.

۶-برگزاری جلسات:

گفتگوی رو در رو، موثرترین روش انتقال اطلاعات به تیم پروژه می باشد.

۷- تحویل:

در تفکر چابک، تحویل محصول ( نرم افزار ) کاربردی به مشتری، عامل نهایی است که پیشرفت پروژه را اندازه گیری می کند.

۸- حفظ تداوم پایدار:

فرآیندهای چابک باید به سمت توسعه پایدار حرکت کنند. بطوری که ذینفعان تجاری، حامیان و کاربران قادر باشند سرعت پیشرفت را با روند ثابت در طول چرخه حیات پروژه حفظ کنند.

۹-  تکرار پذیر بودن:

نظارت و توجه منظم باعث افزایش چابکی شده و به برتری فنی و طراحی خوب محصول منجر خواهد شد.

۱۰-اولویت بندی:

 سادگی یک ضرورت است، همه چیز ها را ساده نگه دارید و از انجام کارهای کم اهمیت اجتناب کنید.

۱۱-آتش به اختیار:

تیم های چابک خود هدایت و سازماندهی می شوند و نیازی به گفتن آنچه باید انجام شود، نیست.

۱۲-بررسی و بهبود مستمر:

لازم است تیم پروژه در فواصل منظم، کارهای خود را بررسی کند. و اگر روشی برای موثرتر شدن و  پیشبرد سریع تر پروژه وجود دارد، رفتار خود را مطابق آن هم سو کند. که این اصل یکی از حیاتی ترین اصول تفکر چابک می باشد.

 

۴ ارزش کلیدی در مدیریت پروژه چابک کدام اند؟

  • افراد و تعاملات بالاتراز فرایندها و ابزارها هستند.
  • نرم‌افزاری که کار کند بالاتر از مستندات جامع است.
  • مشارکت مشتری در انجام کار برتر از قرارداد کاری است.
  • پاسخگویی به تغییرات بالاتر از پیروی از یک طرح ثابت است.

کلام آخر

برای پیاده سازی مدیریت پروژه چابک در سازمان ها و پروژه ها نیازمند این هستیم که تغییرات رادیکالی اتفاق بیافتد. به این معنا که با حفظ ساختار ها ،ارزش ها و اصول های قبلی نمی توان سازمان را چابک کرد. حتما باید ساختار قبلی ازبین برود. و نقش ها، اصول ها و ارزش های جدید که مطابق با  مدیریت پروژه چابک است. در سازمان ها و پروژ ها اجرا شود.

اگر به دنبال این هستید که دعوا هارا تمام کنید و با خیال راحت به پروژه های بعدی رسیدگی کنید. می توانید همین حالا به صورت رایگان در نرم افزار مدیریت هدف سنج ثبت نام کنید. و از مشاوره با متخصصان ما بهره مند شوید.

‫0/5 ‫(0 نظر)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانه درباره ماخدماتتماس
ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است